TEK

TEK eli Tekniikan akateemisten liitto on diplomi-insinöörien ja vastaavan yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö. Sen tavoitteena on edistää tekniikkaa ihmisten, elinympäristön ja yhteiskunnan parhaaksi. TEK kuuluu AKAVA:an ja on yksi sen suurimmista jäsenjärjestöistä. Sillä on yhteensä n. 73 000 jäsentä, joista noin kolmannes on opiskelijoita.

Opiskelijajäsenyys on ilmainen

Liittyminen on todella helppoa; lähetät hyväksymiskirjeen mukana tulleen lomakkeen postissa, täytät tutorin tai tek-yhdyshenkilön antaman liittymiskupongin tai liityt ajan hengen mukaisesti netissä (linkki).

Miksi sitten liittyä TEK:iin? Ensinnäkin, opiskelijajäsenyys on ilmainen. Saat siis monia etuja ilmaiseksi opiskeluaikanasi eikä se velvoita liittymään myöhemmin varsinaiseksi jäseneksi. Lisäksi jäsenillä on käytössään varsin kattavat TEK:n tarjoamat palvelut liittyen työnhakuun, työelämään sekä työttömyysturvaan.

HUOM! Useamman liiton samanaikainen jäsenyys on mahdollista. Mikäli kuulut jo johonkin jäsenjärjestöön, on TEK:n yhtäaikainen jäsenyys täysin mahdollista. Päätöksen hetki siitä oikeasta koittaa vasta valmistumisen yhteydessä.

Jäsenedut

TEK:n opiskelijajäsenillä on käytössään monia etuja;
Kerran viikossa ilmestyvä Tekniikka&Talous- lehti . HUOM! Tilaus täytyy uusia joka syksy!
TEK:n oma jäsenlehti TEK
TEK:n julkaisema Teekkarin työkirja, jossa tietoa ja neuvoja työnhausta sekä varsin kattava listaus mahdollisista kesä- / diplomityöpaikoista
Työttömyysturva, IAET-kassa
Muut jäsenedut, alennuksia yms. (linkki)

IAET-kassa

Insinöörien, arkkitehtien ja ekonomien työttömyyskassa turvaa selustasi hankalassa työmarkkinatilanteessa; heti valmistumisen jälkeen tai suhdannevaihtelujen jälkimainingeissa. Syitähän on monia. Mutta ratkaisuja on yksi ylitse muiden; IAET-kassa.

Kassan jäsenyys maksaa 78 € vuodessa ja se on verovähennyskelpoinen.
Kassaan kannattaa liittyä ajoissa, jotta täytät työssäoloehdon. Työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on 28 lähimmän edellisen kuukauden aikana (tarkastelujakso) ollut 34 kalenteriviikkoa vakuutuksenalaisessa työssä vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa.

Liittymiseen tarvitset voimassaolevan työsopimuksen.

Liittyminen netissä: www.tek.fi >> Opiskelijat >> Jäsentietojen muuttaminen >> Jäsentietojen muutos >> kirjautuminen omilla tunnuksilla >> Jäsentietojen päivitys >> Palvelut ja lehdet >> IAET kassan jäsenyys aktiiviseksi

HUOM! Useamman työttömyyskassan jäsenyys ei ole mahdollista. Mikäli olet jo jonkun kassan jäsen ja haluat siirtyä IAET:n jäseneksi, niin kassan siirto käy helpommin kuin kätevästi. Ota vain yhteyttä omaan KYHiisi!

Edunvalvonta

TEK valvoo niin valmistuneiden kuin opiskelijajäseniensä etuja. Opiskelijoita eniten koskettavat harjoittelupalkkasuositukset sekä aloituspalkkasuositus.
Harjoittelupalkkasuositukset (myös kesätyöt) linkki

Aloituspalkkasuositus ja Diplomityöpalkkasuositus (Sivulla alempana) linkki

Palkkatilastoja yms. linkki

TEKrekry

TEKrekry on tekkiläisten yhteisö ja oiva kanava piilotyöpaikkojen löytämiseen LinkedInissä. TEKrekryn avulla löydät tekniikan akateemisen työpaikat, kohtaat työnantajat ja rekrytointiyritykset, sekä saat mm. vinkkejä työnhakuun! Ryhmään on mahdollista kirjautua sekä liittyä Facebook/LinkedIn tunnuksilla.

Lisätietoja ja linkki TEKrekryyn: (linkki)

Vinkkejä työnhakuun ja CV:n tekemiseen löydät myös TEKin nettisivuilta https://www.tek.fi selaamalla valikosta:
>> Palvelut >> Työelämän tilanteet >> Työnhaku >> CV + Työhakemus

FAQ

Kysymys: Voiko olla useammassa liitossa samanaikaisesti jäsenenä?
Vastaus: Kyllä voi. Joillakin liitoilla, kuten RIL on olemassa TEK:n kanssa jopa yhteisjäsenyysmahdollisuus. Voi myös olla toisessa liitossa esim. valmiina insinöörinä maksavana vuosijäsenenä ja TEKissä opiskelijajäsenenä. Työttömyyskassassa ei kuitenkaan voi olla jäsenenä kuin yhdessä kerrallaan.

K: Voiko toisen korkeakoulututkinnon suorittaja olla jäsenenä TEK:issa (esim. työelämässä oleva FM tai insinööri)
V: Kyllä voi. Katso edellinen kysymys.

K: Voiko vaihtaa jostain toisesta liitosta TEK:n menettämättä kerääntyneitä etuuksia esim. työttömyyskassan suhteen?
V: Voi vaihtaa. Työttömyyskassaa voi vaihtaa niin, että jo kertyneet etuudet säilyvät. Kassan vaihtamiseen on kuitenkin olemassa tarkat toimet ja ohjeet, joten jos tällainen tapaus tulee eteen, kannattaa neuvoa ottamaan yhteyttä alueasiamieheen.

K: Onko koululla jatko-opiskelijoille olevaa TEK:n edunvalvontaa?
V: Kyllä on. Yhteyttä voi ottaa teekkariyhdysmieheen. Valmistuneet DI:t ”joutuvat” kuitenkin maksamaan normaalin vuosijäsenen jäsenmaksun, vaikka olisivatkin jatko-opiskelijoita. Tällöin heillä on kuitenkin käytössään vuosijäsenille enemmän tarkoitetut palvelut. Esim. urapalvelut.

K: Miten lehtitilaukset voi peruuttaa?
V: Ottamalla yhteyttä jäsenrekisteriin. jasenrekisteri(at)tek.fi (09) 2291 2291

K: Onko TEK oikea liitto myös tutkijan ammatissa toimiville?
V: Kyllä on. TEK tarjoaa myös tutkijatehtävissä toimiville samat palvelut kuin perinteisen teollisuuden parissa toimiville DI:lle

K: Mitä teen, ellen vieläkään löytänyt vastausta kysymyksiini?
V: Ota yhteyttä Pelletin Tek-yhdyshenkilöön!

Lisää tietoa TEKistä ja sen palveluista saat TEK:n nettisivuilta www.tek.fi ja Pelletin TEK-kiltayhdyshenkilöltä eli KYHiltä!

TEK:n yhteystiedot Lappeenrannassa

Teekkariyhdysmies:
Kimi Översti
kimi.oversti(at)tek.fi
Lappeenrannan aluetoimisto:
Kareltek Laserkatu 6, 53850 Lappeenranta

TEK-kiltayhdyshenkilö:

Minttu Valjakka
minttu.valjakka@student.lut.fi